Terveys on moderni uskonto. Tarkemmin sanottuna urheilu ja terveelliset ruuat. Tätä saarnaa meille nyt valistetaan mediassa kyllästymiseenkin asti. Vältä vääriä hiilihydraatteja. Lenkkeile. Älä syö kovia rasvoja. Käy kuntosalilla. Syö tunnin tarkkuudella oikeissa sykleissä. Mene ryhmäliikuntatunneille. Hyviä hiilareita aamuisin ja terveellisiä rasvoja iltaisin. Proteiineja joka välissa.  Pannassa ovat monet perinteiset raaka-aineet. Punainen liha tappaa. Vegetarismi ja sen eri muodot ovat kovassa huudossa. Vehnäleipä on syntiä. ei saa istua! Kaikki kuollaan!!!

No minähän itse kuulun tähän lahkoon ja olen jopa melkoisen vakaamuksellinenkin pitkän ajan puurtaja, mutta en kyllä näe mitään jarkeä tässä kaikille tuputetussa hurmoksessa. Koen jopa, että se saa aikaan jonkintasoista tarpeetonta angstia "toisinajattelijoissa" minua(kin) kohtaan, kun asia on kokoajan tapetilla.  Tämä kun ei nyt mene enään minkään normaalin valistuksen piikkiin, vaan syyttömiä sivullisia ahdistellaan jatkuvalla ko. ideologian pommituksella ja "syyllistämisellä". Ihmisille tulee entistä pahempi olo ja suorituspaineita. Markkinamiehet puolestaan ratsastavat aiheella ja hierovat karvaisia käsiään hykerrellen yhteen, kun kansa ostaa low fat-, high protein- ja low carb -tuotteita uskonkiilto silmissään järjettömiin ylihintoihin.

Perus valistus ja uusimpien tieteenalan tietojen jako kohtuudella olisi ihan riittävää ja aiheeseen vihkiytyneet saisivat tonkia tarkemmat datat esille halutessaan. Kaikki kuitenkin tietävät, että epäterveelliset elämantavat ovat epäterveellisiä ja maalaisjärki jo kertoo mikä on hyväksi. Emme me paneudu tässä mittakaavassa muidenkaan tieteenalojen yksityiskohtiin ja nippelitietoihin samanlaisella vakaamuksella. Ironista on, että vaikka terveysintoilu käy julkisuudessa nykyään kuumempana kuin ikinä, voi vaestö kansanterveydellisesti kokonaisuudessaan huonommin kuin koskaan. Kuntosaleja syntyy, kuin sieniä sateella ja draivia on. Kastijako on kärjistynyt. Nuorisossa lepää esim. ylipainopommi, joka räjähtää seinille lähitulevaisuudessa. Onkohan tässä nyt käynyt kuin alkoholivalistuksessa, että nuoriso ja kansa se vaan kapinoi ja homma ei toimi ollenkaan halutulla tavalla. Valta osa tuumaa, että I do not give a fuck!

Hyvähän se sinäänsä tietenkin on, että asioita tutkitaan ja tietoisuus  kasvaa, mutta asian kuin asian pakkosyöttö massoille ei ikinä johda mihinkään, paitsi ehkä esimerkiksi musiikkibisneksessä, jossa kansa aivopestään tykkäämään mitä  karseimmastakin sonnasta ja johan kohta digitallenteet ja keikat myy. Oho, vähän ohi aiheen. Kansanterveydellinen rappio on tietenkin huono asia ja siihen tulisi jotenkin pystyä vaikuttamaan, mutta ei puheenaiheen tapaisella menettelyllä minun mielestäni.

Jatkuva onnen tavoittelu kuuluu myös osittain tämän saman leiman alle. Minusta on epänormaalia olla kokoajan onnellinen ja edes haluta sitä hampaat irvessä. Saa mahahaavan, kun ei olekaan aina täydellisesti onnellinen. Elämään kuuluu pettymyksiä ja niiden sietokykyä. Toki sitä mystistä onneakin, mutta ei siitäkään kannata stressiä vetää.

Pannaan nyt sitten tähän loppuun saamaan hengenvetoon tämä ikuinen nuoruus ja kuoleman tabu. Niinkin luonnollinen ja elämään olennaisesti kuuluva asia, kuin kuolema on pyyhitty tehokkaasti kulttuurissamme maton alle. Vanhukset suljetaan pois silmistä laitoksiin ja näillä meikeillä näytät nuorelta. Älä missään nimessä vanhene arvokkaasti, vaan pyri näyttämään noin kymmenen vuotta ikäistäsi nuoremmalta ja käyttäytyä samoin. Ryppyvoiteita.

Amen.